Urbana džungla v Galeriji DKK

V sredo, 12. 6. 2013, ob 20h odpiramo razstavo sodobnih italijanskih avtoric Laure Fiorio in Francesce Cirilli.
S fotografijami iz svojih zadnjih serij nam predstavljata lastno videnje problematike mesta, (pre)hitrega razvoja, ter bolj ali manj uspešne adaptacije prebivalcev.

V mestni džungli

Skoraj polovica mediteranske obale je pozidana. Benidorm na Costa Blanci je emblematičen primer, ko je spekulacija začela proces, ki homogenizira identiteto prostorov ter ustvarja standarde, prinesene od zunaj, namesto da bi povečala lokalne značilnosti.
Po šestdesetih letih dvajsetega stoletja se je Benidorm spremenil v nenavaden skupek nebotičnikov, postavljenih direktno na plaži, kjer turisti in tuji investitorji predstavljajo večinsko populacijo, ki uporablja angleščino kot svoj materni jezik, kljub temu, da so sredi Španije.Nekaj preostalih domačinov kraj imenuje Beniyork, delno zaradi posmehovanja, delno pa kot obtožbo zaradi prehitro rastoče gradnje.
Projekt je povezan z drugimi deli, ki so nastajali od leta 2009.

Kot porušen stanovanjski blok
Sredi Berlina, kjer je nekoč stal zid, sem našla projekte, ki temeljijo na alternativnem načinu življenja. Povezani so z mestom in naravo, eksperimentirajo s političnimi in družbenimi aspekti ter se sprašujejo o problemih naselitve.
Skupnost, kot je “porušen stanovanjski blok”, kot je nekdo izmed sodelujočih v projektih rekel: porušeno in transformirano. Neke vrste otok sredi generičnih zgradb. Ko je padel berlinski zid, je sredi mesta ostal prostor, ki je prazen, mrtev, kot rana v tleh. Veliko praznih hiš in območij ob liniji nekdanjega zidu so zasedli novi stanovalci. Od takrat so v nekatere dele mesta prišli ljudje s prikolicami, ter se precej za stalno ustalili v svojih mobilnih domovih. Pogosto so uporabniki prostore spremenili, da bi bili lepši in prijetnejši zanje, in jih preuredili, da so najbolje služile njihovim potrebam.

Več o razstavi si lahko preberete na tej spletni strani.

razstava_italijanki (1)