Ujeti v moment

ujetiw2

Vabimo vas na odprtje fotografske razstave Ujeti v moment mladih slovenskih fotografov v sredo 7. maja ob 20. uri v Galeriji Doma kulture Kamnik.
Avtorji: Maja Alibegovič, Nika Erjavec, Klemen Ilovar, Biba Košmerl, Matija Medved, Katra Petriček, Dijana Vukojević
Skupinska razstava Ujeti v moment predstavlja mlade slovenske fotografe, ki so se našli v snepšot estetiki. Snepšoti so tisti spontani posnetki, kjer je odnos do subjektov bolj sproščen. Nastanejo v trenutku, kar dobro povzame češki izraz za snepšot – momentka. Z njimi ovekovečimo osebe in kraje, ki imajo nek globlji pomen za nas in so gradniki naše osebnosti. Taki posnetki so univerzalni, saj so na njih upodobljeni trenutki, ki so nam vsem poznani in s katerimi se lahko poistovetimo. Snepšoti se ukvarjajo s prikazovanjem življenja in ne z reformiranjem.
V preteklih nekaj desetletjih so snepšoti doživeli pravi preobrat, saj so bili sprva namenjeni zaprtemu krogu ljudi, ki so skozi podobe na fotografijah afirmirali lastne družbene vezi – bodisi družinske ali prijateljske, in potrjevali svojo identiteto. Običajno slikamo v simbolnih trenutkih v našem družinskem življenju, v času ko prepoznamo našo zvezo in družbene dosežke. To so trenutki, ki jih želimo obdržati, čustveno in vizualno. Snepšoti nam služijo za okvirjanje spomina, saj nam podobe pomagajo ustvarjati vizualni dnevnik, ki deluje kot spominska naprava. Domači posnetki nam pomagajo ohraniti spomine na detajle, ki s časom zbledijo, medtem ko na posnetkih ostanejo. Četudi smo fotografije kazali zunanjim opazovalcem, so bili to še vedno izbrani ljudje in ne širša javnost, kar se je začelo dogajati z digitalizacijo in pojavo spleta. Kar naenkrat je zvrst fotografije, namenjena zasebnemu krogu ljudi, dosegla širšo spletno javnost in tako sprožila nov diskurz, ki postavlja funkcijo komuniciranja pred spominjanje.
Razstava se osredotoča na snepšote, kot jih vidijo mladi fotografi, gre za skupek različnih motivov z drugačnimi prijemi – minimalistični posnetki, humorne situacije, intima družinskih trenutkov in prijateljski odnosi. So dokumenti življenja vsakega posameznega avtorja, ki nam tako dovolijo vpogled v svoj svet momentov.
Razstavo si lahko ogledate do 28. maja 2014 v času uradnih ur Doma kulture Kamnik (v ponedeljek in petek od 9h do 14h, ter od torka do četrtka od 9h do 17h).