Foto klub Kamnik

 

Obiščete nas lahko v naših prostorih v Domu kulture Kamnik, Fužine 10 (vhod na zadnji strani).
Po navadi se srečujemo v sredah ob 20h.

 

fkk_02

 

 

Podatki

 

FKK_logo

 

Foto klub Kamnik
Mengeška pot 5 (p.p. 35)
1241 Kamnik

E-pošta: fotoklubkamnik@gmail.com
Telefoni: Polona Smolnikar: 040 733 859, Ana Stanovnik Perčič: 041 381 602, Aleš Senožetnik: 031 358 250

Matična številka društva: 1915282
Davčna številka: 95721436

fb_icon

linkedin logo

 

 

O Foto klubu Kamnik

Foto klub Kamnik je prostovoljno in neprofitno društvo, ki se ukvarja z digitalno in analogno fotografijo. Ustanovljeno je bilo decembra 2004 na pobudo in željo nekaterih mladih Kamničanov – amaterskih fotografov, ki smo želeli v Kamniku zapolniti praznino na tem področju. Klubske prostore – opremljen studio, kjer potekajo tudi sestanki članov, temnico in kabinet s knjižnico – smo si uredili v Domu kulture Kamnik, kjer skrbimo tudi za galerijo, v kateri so v zadnjih letih razstavljali domači in tuji avtorji. Med leti 2009 in 2014 smo organizirali zelo uspešne fotografske natečaje Exposed, na katerih je v petih letih sodelovalo pet tisoč fotografov z vsega sveta. Galerijska dejavnost je ena izmed glavnih aktivnosti Foto kluba Kamnik, galerija Doma kulture Kamnik pa edina v širši okolici, ki je namenjena le fotografiji. Že od leta 2011 sodelujemo z Galerijo Photon ter na festivalu Fotonični trenutki, na katerem smo razstavljali lastna dela članov in fotografije tujih avtorjev.

Zelo uspešno je tudi naše sodelovanje s Knjižnico Franceta Balantiča Kamnik, ki nam omogoča, da smo vzpostavili premično zbirko, ki je v celoti tematsko posvečena fotografiji. Več kot 200 enot knjižnega gradiva, tako ne služi le članom, temveč pomembno prispeva k širjenju znanja o fotografiji.

Med klubskimi aktivnostmi velja izpostaviti polno opremljena studio in temnico, ki ju člani s pridom uporabljajo. Temnica nam omogoča, da v polnem razmahu digitalne fotografije člane navdušujemo tudi nad čarom dela po klasičnem analognem postopku. Ravno temnica, ki je vsakemu članu kadarkoli na voljo, je bila namreč glavna vzpodbuda, da so se z analogno fotografijo srečali tudi tisti, ki so se s fotografijo spoznali šele v zadnjem obdobju. Podobno velja za studio, kjer s pomočjo usposobljenih članov skrbimo, da tehnično znanje prehaja tudi na manj izkušene uporabnike.

Znanje med člani širimo tudi s pomočjo organiziranih predavanj, delavnic in ekskurzij. Krajša predavanja in delavnice na najrazličnejše teme pripravljajo bodisi člani sami bodisi v goste povabimo uveljavljene fotografe in predavatelje. Za člane smo tako organizirali celoletno delavnico avtorske fotografije s Petrom Rauchom, predavateljem na Visoki šoli za storitve – smer fotografija ter Akademiji za likovno umetnost. Dolgoletni fotoreporter in urednik fotografije pri časopisu Delo Janez Suhadolnik pa je pripravil delavnico portretne fotografije. Poleg galerij v bližnji okolici, vsako leto organiziramo ekskurzije ob mesecih fotografije na Dunaju in v Bratislavi, vsaki dve leti pa obiščemo bienale sodobne umetnosti v Benetkah.

Cilji kluba je poleg širjenja znanja o fotografiji in druženja v isti interesni skupini ljudi, tudi promocija lokalne skupnosti preko povezovanja z različnimi lokalnimi ter fotografskimi društvi in sorodnimi institucijami po Sloveniji in preko meja.

Kako postati član

Član kluba lahko postane vsakdo z željo po spoznavanju fotografije in sodelovanjem pri klubskih projektih. Pogoj k članstvu je izpolnjena pristopna izjava in plačana letna članarina. Člani kluba se dobivamo po potrebi, navadno ob sredah ob 20:00. Termine določamo sproti in se obveščamo preko mailing liste. Za več informacij nas kontaktirajte na fotoklubkamnik@gmail.com.

Oprema

Imamo opremljen studio, temnico z dvema povečevalnikoma, knjižnico, galerijo, sobo za skeniranje in obdelavo.

 

Naši aktualni partnerji in sponzorji:

Občina Kamnik

ObcinaKamnik

 

DKK – Dom kulture Kamnik

DKK

 

JSKD – Javni sklad RS za kulturne dejavnosti

JSKD

 

Photon – Center za sodobno fotografijo

photon_

 

TIC – Turistični center Kamnik

TicKamnik      okusi_kamnika

 

Fotokopirnica Jocopy 

 

Kavarnica na Glavnem trgu

 

B&B, Hostel in Pub Pod Skalo

pod_skalo

 

KDPM – Kulturno društvo Priden Možic

KDPM

 

Festival Fotonični trenutki – Mesec fotografije

ft2016_200