Živali in prijatelji Bojana Mijatovića

Vabljeni na otvoritev in ogled razstave Animals and Friends avtorja Bojana Mijatovića pri Zidu Kreativne četrti Barutana od petka 5. 8. 2022 ob 19:30.

 

 

V seriji najdemo ostanke podob živali iz avtorjevega večletnega arhiva, ki jih skozi različna obdobja obdeluje. Skozi eksperiment razvija jezik, ki se, čeprav gre za različne pristope, ponavlja. Ta jezik prevaja v na prvi pogled banalne podobe, ki jih predstavlja v seriji Animals and Friends (Živali in prijatelji). Predstavljena serija je že tretja v vrsti serij s tem naslovom in tudi ni zadnja.  Že s samim naslovom serije avtor opozarja na problematiko naslavljanja ali razumevanja pomena in nakaže, da gre za neke vrsto igro. Ali žival ne more biti prijatelj in prijatelj ne more biti žival? »Slišal sem informacije, da so se človeški možgani lahko razvili do te mere kot jih poznamo danes, prav zato, ker so imeli psa za prijatelja. Ker je pes čuval svojega lastnika čelo noč, je ta lahko mirno spal.« – B.M.

Tako kot se žival prilagodi svojemu okolju, se tudi serija Animals and Friends prilagaja prostoru, v katerem je razstavljena. V seriji fotografij se avtor igra z pomenom in njegovo večplastnostjo; vizualne in vsebinske informacije pa združuje pod skupni imenovalec. Žival se predstavlja kot glavni akter v seriji del, a se ne pojavlja le skozi motiv, temveč tudi skozi kontekst, ki pa je večkrat na prvi pogled prikrit ali zakamufliran. Z različnimi ustvarjalnimi pristopi manipulira na končno razumevanje podobe in njen pomen, gledalcu pa pušča odprto pot, kako si jih razlaga. Dejanje, kjer podobi mačke spremeni barvo iz rjave na rdečo, dojema kot preprost eksperiment, v katerem opazuje kaj se dogaja s podobo in njenim nadaljnjim pomenom. Podoba začne govoriti nov jezik, ki gledalcu omogoča drugačno branje ter razumevanje. Včasih na podobo vpliva z zunanjo informacijo, kot je npr. napis FAST CHICKEN. S tem napisom zapečati razumevanje podobe in poudari, da na fotografiji ni nič drugega kot dobesedno to. Po drugi strani pa je pozoren na preproste kompozicije, v katerih živali postavi v nova okolja. Obda jih npr. z oblaki ali valovi, jim nastavlja pasti, na njih izvaja eksperimente in podobne reči. V pomenu, simboliki, imitaciji živalske narave, oz. v kombinaciji vsega naštetega, poskuša obdržati njihov smisel.

Animals and Friends je serija, kjer se sreča višek podob iz nasičenega avtorjevega arhiva, v njej pa se združijo živali, ki kljub različnim vrstam svoje živalskosti, mirno komunicirajo druga ob drugi.